Pořízení štěněte - jak vybrat psa?

27.11.2018

Prozatím je tu jen ilustrační foto. A návod, jak popřemýšlet před rozhodnutím o pořízení psa. A proč jen ilustrační foto? 

No protože ta správná sranda začne až příští rok. Máme zamluvené štěně jezevčíka dlouhosrstého malého rázu. Samozřejmě s průkazem původu z kvalitní chovatelské stanice. Ale o tom až později. 

Zatím se tu budou objevovat články o výchově a péči. A samozřejmě různé rady z praxe. Ono to není jen tak, prostě si říct Kupujeme psa a je to. Je potřeba si položit několik otázek, takové to pro a proti pořízení psa, promyslet si vše. A teprve potom se rozhodnout. 


A začneme otázkou


Jaké to je mít psa ?

aneb Pro a proti pořízení psa.


"Mami, já chci pejska." 

Tohle znají asi všichni rodiče, že? :-) Také jsem to kdysi zažila. Nejsem ten typ rodičů, co rovnou striktně řekne NE! a ani o tom moc nepřemýšlí. Jenže tehdy u nás rozhodně nebyly pro psa vhodné podmínky. To až nyní. 

A jaké to vlastně ty vhodné podmínky jsou? Co je potřeba si promyslet, než se rozhodneme pro pořízení psa?

Jako, láska ke psům a přání dětí rozhodně nestačí. Je potřeba zvířeti umožnit takový život, jaký potřebuje. Uvědomte si, že pes bude vyžadovat spoustu vašeho času, a také zvýšené výdaje finanční. A nejenom to, takže jdeme na to:


1) Čas

Psi se přibližně dožívají 10 - 20 let, dle plemene a pes je právě na tuto dobu závazek. Budete schopni se mu věnovat každý den tak dvě až tři hodiny? Chodit s ním na dlouhé procházky (minimálně jednou denně). Také doma by neměl bývat dlouho o samotě. Půjde to zařídit? A co nemoc? A dovolená? Přizpůsobíte se psovi anebo ho máte komu svěřit? 


2) Peníze

Také dost důležité. Ty výdaje za krmení, veterináře, jeho potřeby, samozřejmě také je nutné počítat s poplatkem za psa (zajděte se informovat na úřad), atd. nejsou malé. Zvládnete to?


3) Okolí

Bydlíte ve vlastním rodinném domě? Pak je to asi jedno. Ovšem co v nájmu? Nebude s tím mít majitel bytu problém? Každopádně i ve vlastním bytě je nutné zvážit reakci sousedů. Pes, ať chcete nebo ne, štěká. (Kdyby to byl člověk, bude mluvit :-) Ale je to pes, tak štěká. Některý málo, některý je "ukecanější". Co na to vaši sousedé? Nebudou mít s tím problémy?)


4) Byt

Popřemýšlejte, zda se vám vůbec do bytu pes vejde :-) To,že jsou teď zrovna v módě plemena velkých psů doporučuji ignorovat. Spíše se rozhodujte srdcem a rozumem. Jak velký pes se vám do bytu bez problému vejde. Nezapomeňte, že pes potřebuje svůj koutek, někde misky a někde mít své klidné místo na spánek. Velký pes potřebuje velký kout.... atd. :-) 


5) Alergie

Samotnou kapitolou jsou alergie. Pokud víte, nebo si myslíte, že by někdo z rodiny mohl být alergický, dobře zvažte pořízení psa. Jakmile si pes na vás zvykne, bere vás za svou rodinu. Miluje vás. A je pro něj pak velmi stresující, pokud byste ho pak chtěli dát pryč z důvodu alergie. Osobně toto řešení neschvaluji. Člověk je zodpovědný za to, co k sobě připoutá. (Ano, půjčila jsem si citát z Malého prince, ale plně se s ním ztotožňuji.).           

Pozn.: Nechci nikoho navádět, ale.... Sama mám alergii (+ astma), silnou na kočky - ano, máme kočku, takovou tu postelově-venkovní - a slabější na psa a ano, i pes k nám příští rok přibude. O alergii jsem věděla předem a vím, že mazlíky nikdy nedám, raději se budu cpát zvýšenými dávkami léků. Pravda je, že v naší rodině nejsou malé děti s alergií, to bych asi trochu víc přemýšlela, zda zvíře pořídit.  Jo a na alergologii psa budu zapírat, aby paní doktorku ze mě netrefilo ;-) O kočce a šesti akvárkách ví. ).


6) Malý pes nebo velký? Jaké plemeno? Pes nebo fenka?

Jak už jsem zmiňovala, je potřeba si promyslet velikost psa a plemeno. Dále je důležité vědět, že feny každých šest až deset měsíců hárají a v této době můžou zabřeznout. Pokud neplánujete chovatelskou stanici, je to komplikace. To se dá řešit např. kastrací.  Je tedy dobré si předem rozmyslet, zda pořídit fenku nebo psa. 


Napadá vás nějaké další téma, které je předem dobré si promyslet? Na co jsem zapomněla? Pokud na něco přijdete, napište mi. Ráda to do článku doplním. Díky.