Výběr vhodné velikosti a založení malého vodního prvku

10.09.2018

Každý nemá velkou zahradu, aby si vytvořil rybník nebo alespoň malé jezírko. Přesto se vodního prvku nemusíte vzdát. Je to parádní relax, sedět u vody.

Aspoň já to teda miluju :-)

Samozřejmě tu platí to, co v akvaristice - totiž, že čím větší nádrž, tím méně starostí. Ale někdy to prostě nejde. 

Naštěstí to nevadí. Ona i taková malá nádobka s jednou nebo dvěma vodními rostlinkami udělá taky parádu. Krásně vynikne takové jezírko na balkoně nebo terase.

A nemusí to být drahé. Prohlédněte půdy, sklepy anebo bazary. Hezky vypadají staré žlaby, sudy i plechové vaničky. Dají se použít i modernější nádoby. Já mám třeba devadesátilitrový maltovník z Unihobby a jakou dělá parádu :-)

Ono to totiž zaroste :-)

Viděla jsem i umělohmotné umyvadlo a v něm malý leknín. A i toto balkonové jezírko vypadalo pěkně. 

Zajímavě vypadá i obyčejný kýbl s Babelkou  (Pistia stratiotes ) - u té ale POZOR: je to akvarijní rostlina, potřebuje teplo a světlo. Ven ji dávám až tak v květnu a naši zimu venku nepřežije. Ani podzimní teploty jí moc nesvědčí.



Založení malého vodního prvku je velice jednoduché:


Nejlepší doba na založení jezírka je brzy na jaře, hned, jak přejdou mrazy. Já zakládám v průběhu března:

  • vyberete vhodnou nádobu, očistíte ji, popřípadě vypláchnete a umístíte na určené místo (nezapomeňte vyrovnat, aby byla stabilní) - pokud ji zakopáváte na zahradě, dejte dolů (pod nádobu) vrstvu písku nebo netkanou textilii
  • nádobu naplňte tak do třetiny až poloviny vodou - dávat na dno nějaký substrát nedoporučuji, bují v něm řasy. Pro lepší  manipulaci je vhodné mít rostliny v košících nebo květináčích. Voda je ideální dešťová, ale to většinou nemáme v bytech jaksi k dispozici, takže normálka, z vodovodu a nechám ji přes noc odstát - rostliny totiž nemají rády chlor ;-)
  • rostliny je lepší sázet do nádob na vodní rostliny. Sázím do květináčů nebo košíků pro vodní rostliny a doporučuji použít Agro substrát pro vodní rostliny.  Nahoru je pak dobré nasypat pár kamínků. Je to kvůli zamezení vyplavení substrátu do vody. Leknínům přidejte i trochu nějakého hnojiva určeného pro ně. Když vodní rostliny  do jezírka vložíte takto v nádobě, líp se s nimi pak manipuluje.                                                                  (pozn.: píšu vodní, ale myslím samozřejmě také  bahenní rostliny, třeba Orobinec nejmenší)
  • na závěr se doleje voda. Nebojte se, klidně až po okraj :-)

A je hotovo :-)


                                         Ze začátku jezírko  až tak atraktivně nevypadá...


                           Chce to čas -  chvíli trvá, než se rostliny uchytí a rozrostou... Někdy dojde i k                                       zakalení jezírka, ale nepanikařte - většinou se to srovná samo 

                                                 Po čase jezírko takto krásně zaroste 


Tip => Pokud to jde, doporučuji instalovat malou fontánku, třeba solární. Mám jednu z těch nejlevnějších, čerpá vodu jenom, když svítí slunce (a trochu jede, i když je pod mrakem). Nejen, že to dobře vypadá, ale hlavním důvodem je pohyb vody. Tím se totiž trošku znepříjemní život případným řasám :-)


Nevýhodou malých vodních prvků je, že nepřežijí naši zimu. Respektive většina rostlin by ji bez problému zvládla, pokud je možnost je dát do vody tak hluboké, že nezamrzá. Nádoby však mráz zvládnou těžko. Takže je nutné je na zimu schovat, aby nepraskly. 

V období září až  listopad - podle počasí - přemístěte buď celou nádobku nebo jednotlivé květináče s rostlinami někam, kde nepromrznou. U mě to je okno ve sklepě. Samozřejmě rostliny musí být ve vodě, použiji tu z jezírka a během zimy kontroluji odpar a když tak doleju už normálně z vodovodu. 


Péče o jezírko v nádobě je jednoduchá. Stačí pravidelně kontrolovat a případně odstranit odumřelé listy, aby ve vodě neuhnívaly a nedodávaly tak živiny řasám. A pak jen dolévat odpařenou vodu. 


O výběru vhodných rostlin do malých vodních nádob napíšu zase někdy příště :-)


Máte minijezírko? Nebo plánujete založení jezírka?