Jak vyměnit dno v akváriu

03.11.2018

Jak vyměnit dno v zajetém akváriu?


To je častá otázka začátečníků. Většinou z neznalosti koupí nevhodné dno, popřípadě jim špatně poradí v obchodě či někdo známý a když se rostlinám nedaří, tak po čase zákonitě uzraje myšlenka na jeho výměnu. 

Nojo ale jak vyměnit dno, když správně se akvárium má zajíždět několik týdnů? A my máme v akváriu už ryby...


Návod, jak na výměnu akvarijního dna v deseti krocích


Princip výměny dna v akváriu je vlastně úplně jednoduchý - nejdůležitější je, schovat si co nejvíce vody ze stávajícího akvária a použít ji po předělávce. A nenechat dlouho vypnutý filtr. 

Filtr je dobré před výměnou dna nečistit alespoň týden. Jsou v něm nitrifikační bakterie, které pomohou v opětovném zajíždění akvária. 

(Návod si přizpůsobte velikosti akvária, pro malá akvária je to jednodušší, u velkých akvárií  je výměna dna pracnější, ale s tímto návodem to zvládnete.).


Takže začínáme měnit akvarijní dno:


  1. Do kýblů nebo nějaké jiné nádoby (vše čisté, vypláchnuté, pozor na zbytky chemikálií apod.) odlovíte vše živé, tj. ryby, šneky atd.  (samozřejmě půjdou do vody, odebrané z akvária). Pokud jde o větší akvárium, práce nám bude trvat déle, takže je dobré jim tam pustit vzduchování. U malého akvária (tak do 100 l) to neřešte, tu chvíli to vydrží.
  2. Vypnete techniku. Pokud by při výměně dna překážela, vyjměte ji z akvária. 
  3. Filtr je ovšem potřeba co nejdříve zase pustit. Neměl by být příliš dlouho vypnutý. Nejlepší je ho dát do samostatné nádoby (kýbl) a samozřejmě použijeme vodu z akvária. 
  4. Opatrně vyndáme dekorace (kořen, kameny, ...) a rostliny.
  5. Odčerpáme co nejvíce zbývající vody do nádob/kanystrů  (budeme ji potom dávat zpět).
  6. V akváriu nám teď zbylo jen původní dno se zbytkem vody, co se nepovedlo odčerpat. Nevadí. Vybereme dno (třeba umělohmotnou dětskou lopatkou), jen pozor na poškrábání zejména stěn akvária. Akvárium pak vypláchneme (větší akvárium - vodu lze odsát hadičkou i s drobnými kamínky) a navrstvíme nové dno. Dejte si pozor, některá dna se musí předem proprat, některá ne. Mělo by to být na obalu uvedeno. 
  7. Jakmile máme nové dno v akváriu, dáme zpět původní vodu, tu, co jsme si schovali. Naaranžujeme zpět dekorace a zasadíme rostliny.  
  8. Teď přichází na řadu technika, vše vrátíme zpět. Filtr klidně i s vodou, ve které byl celou dobu puštěný. Dolejeme chybějící vodu vodou z kohoutku tak, abychom mohli pustit techniku (např. topítka mají určený ponor, nelze je pustit, pokud trčí z vody) a techniku pustíme. 
  9. Ryby vracíme zpět až tehdy, kdy se teplota vody srovná na teplotu, ve které ryby běžně jsou. Zároveň počkáme, až filtrace srovná případný zákal z rozvířeného dna.  
  10. Přelovíme ryby z kýblu zpět do akvária a vodu, kde byly, můžeme částečně také nalít zpět. (Částečně proto, že na dně nádoby určitě budou jejich výkaly a ty do akvária samozřejmě nedáme.). Pokud ještě není akvárium plné, dolejeme vodou z kohoutku a máme hotovo. (pozn.: pokud předěláváte velké akvárium, práce trvá podstatně déle a je tedy dobré hlídat teplotu vody u ryb. Pozor také na velké teplotní skoky - ryby na změnu vody při přelovování zpět raději pomalu zvykejte.).


Než se vše zase srovná a znovu dobře zajede, tak zhruba první dva týdny po výměně dna doporučuji pro jistotu měnit asi dvakrát týdně 1/3 vody. Filtr nečistěte do té doby, dokud se výrazně nesníží jeho průtok. 

Tímto způsobem výměny dna minimalizujete ztráty ryb, i když samozřejmě k nějakému tomu úhynu, vlivem této změny nebo stresem z výlovu, dojít může. Ale nemělo by to být nic dramatického.  


Doporučení: Další rady pro začátečníky najdete na webu FRUSTROVANA AKVARISTKA


Ilustrační foto (jedno z akvárií autorky - taky adept na výměnu dna)
Ilustrační foto (jedno z akvárií autorky - taky adept na výměnu dna)