Pítka v zahradě

17.06.2020

Je červen a zatím je ještě počasí celkem příznivé pro ptactvo i hmyz, jelikož často prší. Ale určitě zase nastane parné léto a tím pádem sucho, ve kterém ptáci, motýli, včely i další hmyz žízní. 

Pokud nemáte na zahradě třeba jezírko, tak pokud jen trošku můžete, připravte jim u vás už nyní pítka. V tom klasické suchém létě to velice ocení. 

A jak vyrobit pítka pro hmyz nebo včely a ptáky? 

Pítko pro ptáky 

Nemusíte hned kupovat designové pítko za nekřesťanské peníze ;-) I když je pravda, že některá vypadají fakt pěkně. 

Jako pítko pro ptáky úplně postačí větší podmiska pod květináč. Dovnitř dejte nějaký kámen nebo jako já dlaždici - to proto, aby případný hmyz, který tam spadne, se dostal ven. 

Důležité je správné umístění pítka pro ptáky - mělo by ideálně být na volném prostoru a vyvýšené. Ptáci tak budou mít rozhled a budou se cítit bezpečněji. 

Což u nás až tak moc nejde, ale i tak je pítko plně využíváno. Tady ho máte i s vránou šedou, která k nám lítá se napít. (Pítka jsou za jezírkem, to jezírko má kolmé stěny, naštěstí se mu ptáci vyhýbají a využívají bezpečná pítka, která jsem pro ně nachystala)


Pítko pro včely a hmyz I

Jednoduché pítko pro včely, o které se nemusíte denně starat, vytvoříte pomocí houbové utěrky na nádobí. Položíte ji (dobře vypranou, aby neobsahovala nějaké chemikálie z výroby) na dno větší podmisky pod květináč a na to dáte otočenou zavařovací sklenici plnou vody. Pokud je to možné, přidejte okolo sklenice i mech, zejména včely raději olizují vlhký mech, než přímo houbovou utěrku. Umístění je nejlepší trochu výš a okolo volný prostor.  

Včelaři doporučují vodu mírně osolit. Přiznám se, že jsem to zatím nezkoušela, ale příště tam špetku soli dám. 

Pítko pro včely a hmyz
Pítko pro včely a hmyz

Pítko pro včely a hmyz, verze II

Ještě vám přidám tip na jednodušší verzi pítka pro včely a hmyz. Je to také podmiska pod květináč nebo truhlík, kde naskládáme listí a klacíky z nějakého ovocného stromu (nebo prostě nejedovatého) a zalejeme vodou. Umístě také spíš trochu výš a okolo trochu volného prostoru. Udělané je to hned, jen je zde potřeba - na rozdíl od první verze - denně kontrolovat, zda nehnijí klacíky a listí (popřípadě je vyměnit za nové) a zda je v pítku voda. 

A ještě menší verze pítka pro včely

Pítko pro ježky a další pocestné 

Je celkem jednoduché, stačí mnou oblíbená, podmiska pod květináč. Ježkům ji dávám trochu stranou, do křoví. 


Také míváte v létě pítka na zahradě?