Zrušte pítka pro ptáky!

21.10.2018
Nenápadný, ale je tam :-)
Nenápadný, ale je tam :-)

Jak začala ta letošní vlna veder, udělala jsem, jako každý rok, na zahradě několik pítek. Pár malých a mělkých pro hmyz a jedno velké pro ptáčky. 

Není k tomu ani potřeba kupovat nějaká drahá pítka (i když samozřejmě keramické nebo kamenné pítko pro ptáčky, popřípadě závěsné, vypadá pěkně), úplně postačí větší podmiska ke květináči a kámen na zatížení a pítko pro ptáčky na zahradě je na světě:

Najdi sojku :-)
Najdi sojku :-)

To ptačí bylo celé léto permanentně v obležení. Krásná podívaná, rozhodně lepší než televize :-)

Fotit se moc nechtěli, ale evidentně pítko přijali s povděkem. Zvykli si na něj tak, že ho využívají dodnes.

Největší nával je tu vždy k večeru. K vidění tu jsou nejen sýkorky, stehlíci, holubi, kosi a vrabci, ale také třeba sojky.


            Sýkorky se docela bojí, zblízka je fotit nelze. Popřípadě jich tam bylo hejno vždy, když                    jsem s sebou neměla foťák.  A znáte to - jak si pro něj skočíte, už jsou pryč :-) Takže tady              jen z dálky...


A proč ten kontroverzní nadpis

Zrušte pítka? 


Odborníci nejsou úplně jednotní, ale přikláním se k názoru, že v zimě pítka nejsou potřeba. 

Ptáci se v pítku i koupou, respektive namáčejí si peří. Už se blíží mrazy a to je pro ně nebezpečné. Jak jim namrzne mokré peří, může dojít k jejich úhynu. Proto je teď nejvyšší čas pítko zrušit (a kdo to zatím neudělal, tak místo toho oprášit krmítka :-) ). 

To, že nebudou mít kde se napít už teď tolik nevadí. (Najdou si různé bobule a později jim postačí sníh). Větší hrozbou je pro ně právě to namrznutí mokrého peří.

Vím, když se nevykoupou v našem pítku, mohou to udělat jinde. Ale tolik příležitostí k tomu zase nemají. Navíc, proč je vědomě vystavovat nebezpečí úhynu zrovna na naší zahradě? 

Pítka už svůj úkol splnila, do příštího teplého jara nejsou potřeba. Místo toho pomalu začneme řešit, co jim dávat dobrého do krmítek. 

Já už dnes pítko zrušila, co vy?